Home arrow Събития arrow Българо Американски Културен Център "Българе" в Далас
Българо Американски Културен Център "Българе" в Далас PDF Печат Е-мейл

Българо Американски Културен Център „Българе” бе създаден в Далас

bulgaria_260.jpgБългаро Американският Културен център „Българе” е вече реалност. Създаден от доброволци, ентусиазирани за запазването и насърчаването на Българското тринадесет-вековно културно наследство, центърът бе официално създаден през септември 2009 г., но хората зад него бяха много активни за последните две години, в организиране на концерти, класове, изложби и други културни събития, в които много от вас са били въвлечени. Центърът се управлява от единадесет членен Борд на директорите: Магдалена Маринова, Дамян Маринов, Мартина Де Лос Сантос, Серджо Де Лос Сантос, Моника Начева, Виолета Ванкова, Виктор Таушанов, Евгения Манолова, Калин Стоименов, Елена Каренева и Шели Алисън. Като организация с идеална цел „Българе” съществува за нейните членове, множество доброволци и местната общественост.

Мисията на културния център е да насърчава разпространението, разбирането и оценяването на богатството на българското историческо и културно наследство сред местните общности, като предлага разнообразен избор от качествени културни изяви в сферата на образованието и визуалните и сценични изкуства.

Това е втората българска организация с идеална цел, основана в района на Далас за последните 6 месеца, и ние сме горди да сме част от това развитие. Когато има повече от една формална организация, могат да се преследват повече проекти от различни групи едновременно, от което всички могат само да спечелят. Също така, наличието на алтернативи насърчава нещата да се вършат по-фокусирано и по-ефективно, което естествено води до по-добри и с по-висока стойност начинания.

 

Минали начинания

Докато Българо Американския Културен Център „Българе” бе официално основан наскоро, неговите членове и поддръжници бяха много активни в разширяване на българското културно съзнание в Тексас през последните 2 години. Ето един кратък преглед на минали събития:

Класове за български народни танци

lyush_260.jpgОт векове българските народни танци са световно известни с красотата си и сложната хореография. Решени да популяризираме българските народни танци и музика в района на Далас-Форт Уърт, открихме класове по танци в Ричардсън през февруари 2008 г., и втори клас в Коливил през юли 2008 г.

Български Фолклорен Ансамбъл „ЛЮШ”

Когато танцовите класове започнаха да набират скорост, ентусиазмът на танцьорите подтикна създаването на български фолклорен ансамбъл "ЛЮШ", и от април 2008 година съставът продължава да се развива, да прави представления, и да радва своите почитатели в района на Далас.

Концерти на традиционни, и не толкова традиционни майстори на музиката

КАЛ – ромите бунтовници

kal_160.jpgОсъществили множество концерти по целия свят, Кал, млад ромски (цигански) оркестър от Белград, направи Далас част от второто си турне в САЩ и свири в ресторант Синия Дунав в Арлингтън през октомври 2008 г.

Кабиле – българският сватбарски оркестър

kabile_160.jpgПрез ноември 2008 г. бе организиран друг изключително успешен концерт: представлението на Кабиле в ресторант Синия Дунав. Традиционният сватбарски оркестър от Тракия е един от майсторските оркестри на България, които донесоха в Далас своето изкуство и добро настроение.

Деси Добрева – меден глас и настроение

dessy_160.jpgПрез февруари 2009, Деси Добрева направи дебюта си в Тексас, в Керълтън Артс Плаза, по време на своето първо мащабно турне в САЩ. Носител на множество музикални награди, българската певица и музикант Деси Добрева, е известна с ангелския си глас и многостранен талант.

theodosii_160.jpgТеодосий Спасов – фантастичната петорка

През април 2009 г., Теодосий Спасов, световно известен български композитор, джазмен и кавалджия, доведе своята фолклорна група в Далас в една от театралните сцени на престижният университет СМУ за майсторско живо изпълнение.

Семинар за български народни танци 

През август 2009 г., приветствахме Даниела Иванова и Ангел Назламов от България на уникален семинар за български фолклор, танци и музика на живо.

Изложби

Като запалени поддръжници на местните българските художници, представихме картини на талантливата местна художничка Антоанета Хилман, на концерта на Теодосий Спасов, а по-късно и на частни светски събирания.

 

Всички тези събития не биха могли да се осъществят без многобройните доброволци, които дадоха своето време, усилия и ентусиазъм, и без щедрите хора, които дариха средства и помогнаха това да се превърне в реалност.

На всички, които помогнаха: Благодарим Ви!

 

Настоящи и бъдещи проекти

Създаването на културен център „Българе” отваря допълнителни врати и ни позволява по-пълно да следваме нашата мисия за подкрепа и представяне културното и историческо наследство на България. Центърът вече работи по няколко големи проекта, включително:

Българско училище

school_160.jpgБългаро Американският Културен Център „Българе” отваря първото българско училище в Тексас със занятия по български език и литература от първи до четвърти клас по адаптираните учебни програми на МОН за деца на български граждани в чужбина. Учебната година започва в неделя, 4 октомври 2009. За регистрация и въпроси, моля, обадете се на Моника Начева на (972) 989-4305 или на имейл: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите . Повече информация ще последва скоро.

costumes2_160.jpgБългарски Фолклорен Ансамбъл „ЛЮШ”

costumes1_160.jpgЦентърът работи усилено, за да продължи да развива ансамбъла и да организира нови танцови спектакли. С помощта на множество дарения, ансамбъла вече закупи оригинални български народни носии и доби завършен и автентичен вид. Предстоят две големи събития: предстоящия World Fest в Адисън на 24-25 октомври, 2009 г., както и концерт за Деня на Благодарността на 28 ноември, 2009 г.

Фестивали

festivals_160.pngБългаро Американския Културен Център „Българе” ще представи България в World Fest в Адисън на 24-25 октомври 2009 г., двудневено празнуване на над 70 културни общности, които съставляват района на Далас-Форт Уърт. Повече информация ще последва скоро.

Концерти

Посветени на насърчаването на българските сценични изкуства, ние продължаваме традицията да каним известни български творци и музиканти на представления в Далас. Повече информация за концертите ще последва скоро.

library_160.jpgБиблиотека

В чест на литературния принос на България към човечеството, центърът е в процес на отваряне на библиотека с книги, музика и филми на български език. Ние вече сме получили няколко дарения на цели семейни библиотеки и работим за транспортирането им до Далас.

Изложби

Посветен на подкрепата на богатата традиция на България в изобразителното изкуство, културният център „Българе” планира организирането на изложби на местни художници, както самостоятелно, така и в съчетание с други събития.

                                                                               

 

Българо Американския Културен Център „Българе” бе създаден да служи на местната общност и ще продължи да играе своята роля в опазването и популяризирането на българската култура и традиции.

Благодарим ви!

Очаквайте съвсем скоро още новини!

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Предишна   Следваща >
© 2018 www.dallasbg.com
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.